E.F.T.

EFT for kids - Why it Works. – The Holistic Ingredient

Wat is E.F.T?

Vaak als we iets meemaken dat spanning veroorzaakt, lukt het ons om daarna de spanning ook weer los te laten. Bijvoorbeeld door te huilen, te trillen, er woorden aan te geven of de spanning eruit te zuchten. We kunnen als het ware daarna met een schone lei verder en komen we nog eens in een soortgelijke situatie dan kunnen we daar passend op reageren.

Helaas lukt dit niet altijd en dan blijft de spanning achter in je lijf. Zodra we dan in een situatie komen die linkt aan die eerdere gebeurtenis, reageert ons lijf daar met overmatig veel spanning op. En regelmatig is het zo, dat de spanning bij elke situatie die daar ook maar een beetje aan herinnert, alleen maar groter wordt.

Wat je dan als ouder ook zegt of doet het helpt eigenlijk niet of nauwelijks. Dit is logisch want je spreekt het rationele denken aan, maar de spanning zit in het lijf en dit zet automatisch de (voor de buitenwereld vaak overdreven) reactie in gang.

Voor kinderen, jongeren maar ook volwassenen is het lastig er grip op te krijgen wat ook weer voor schaamte kan zorgen. Vaak weten ze niet eens meer precies wanneer de angst is ontstaan, soms wel.

En dan nu het goede nieuws! Er is een hele makkelijke en snelle manier om van dit soort angsten en spanningen af te komen.

Door bewust te denken aan zo’n situatie en tegelijk het brein te belasten met een gekke taak die het niet kan plaatsen, moet je de spanning die gelinkt is aan deze gevoelens en herinneringen wel loskoppelen. Er is simpelweg geen plek in je brein om tegelijk te focussen op die taak en de herinnering vast te houden.

Je herinnert je dan nog wel wat er gebeurt is, maar de lading is er vanaf. Dit komt omdat de fysieke spanning en de herinnering niet meer gekoppeld zijn. Deze techniek heet emotional freedom techniek, afgekort EFT.

Wat we doen is onderzoeken waar de angst of spanning aan gelinkt is (een herinnering, emotie of gedachte) en tegelijk doet mijn client mij na terwijl ik op bepaalde punten op mijn lijf klop. Het kind doet dit bij zichzelf. We gaan hier net zo lang mee door tot er geen herinneringen of emoties meer komen en het lijf rustig voelt. Daarna zetten we in de ontstane ruimte d.m.v. een visualisatie een beeld neer waar het kind naar verlangt. Bijvoorbeeld ontspanning, vertrouwen, rust of ruimte.

Ik werk inmiddels al een aantal jaar met deze techniek en ik blijf iedere keer weer versteld staan van de resultaten. Kinderen lopen echt zo opgelucht de deur van de praktijk uit.

Een trauma gaat niet zozeer over de gebeurtenis zelf, maar over de impact van de gebeurtenis op jouw zenuwstelsel. Dat geldt dus ook voor lichte trauma’s, ontstaan door ogenschijnlijk onschuldige gebeurtenissen.

Enkele voorbeelden van angsten waar ik kinderen en jongeren vanaf geholpen heb de afgelopen jaren:

angst voor honden, angst voor de dood, angst voor politie, angst voor mascottes, angst om alleen boven te zijn, angst om alleen in bed te liggen, angst om verlaten te worden, smetvrees, angst voor enge wezens, spanning rondom falen/presteren, angst om ergens te logeren, angst voor groepjes jongens op straat, angst mbt school, angst om zich uit te spreken, angst voor onweer, etc.