Griefelen

Wat is griefelen?

Jonge kinderen tussen de 3 en 7 jaar ervaren vooral met hun lijf. Griefelen is een laagdrempelig en interactief traject van 6 a 7 sessies. We gaan aan de slag met het proces om te komen van spanning naar ontspanning, van ontregeling naar evenwicht.

Kinderen die alles in hun omgeving diepgaander verwerken, hebben een extra uitdaging. Er komt meer binnen en dus is het leren omgaan met overweldiging en spanning extra belangrijk.

Het programma biedt handreikingen om het vermogen tot zelfregulatie op alle gebieden te ondersteunen, zodat kinderen leren de stress van alledag beter aan te kunnen. Dit steeds in samenwerking met de ouder, zodat alles wat geleerd is, van twee kanten kan worden toegepast.

In dit programma gaat het echt om het ervaren.

Samen met Stokkie gaan we op reis in het dierenbos. Daar gebeurt van alles wat frustratie oplevert, dit kan ervaren worden in het lichaam. Het kind speelt situaties na en oefent met wat de dieren gewaar worden. Zo ontstaan oefeningen die het kind uitdagen en hem helpen frustraties beter te leren verdragen. Stress wordt ingezet om te oefenen, energie toe te laten en te leren reguleren met behulp van verschillende technieken zoals goed in het lijf komen, stevig met het lijf gecentreerd en gegrond zijn, rustige ademhaling.

Het programma heeft vaak een extra positief effect op de relatie tussen jou en je kind. De geleerde vaardigheden kunnen dan ook altijd en overal worden ingezet.
Het kan ontzettend lastig zijn om te zien dat je jonge kind vaak overvallen wordt door heftige emoties, vaak overweldigd wordt door spannende en nieuwe situaties. Je weet dat je kind overal tegen beschermen niet de oplossing is, maar je wil zo graag een goede manier vinden om je kind wel te kunnen ondersteunen. 

Dus is jouw kind tussen de 3 en 7 jaar en gun je hem/haar handvaten om, op een hele leuke, speelse passende manier van overweldiging naar meer veerkracht te gaan?

Ervaring van een ouder:

Onze jongste dochter Lin van 6 jaar is een heel gevoelig en temperamentvol meisje. Ze vindt het vaak moeilijk zich te uiten. Ze houdt veel vast in haar lijf en thuis kan ze pas ontladen. Dit uit zich dan vaak in dwars gedrag en driftbuien.
Toen ze naar groep 3 ging, liep ze vast. Ze wilde niet meer naar school. Er was geen land meer met haar te bezeilen. Na het een tijd via linksom en rechtsom te proberen, kwamen we tot de conclusie dat we hulp nodig hadden. We benaderden Marieke.

Na het eerste gesprek, hadden we direct een goed gevoel: Marieke is rustig, invoelend, zacht, duidelijk en wijs. Ik voelde dat zij onze dochter zou “zien” en zou kunnen helpen. En ons ook.
Lin vond het reuze- spannend. Ze vond het wel fijn, gaf ze aan, maar aan tafel zitten praten en opdrachtjes doen, was een brug te ver voor haar. Ze vond het moeilijk zich uit te drukken en bleef (gedeeltelijk) op slot.

Toen kwam Marieke met het idee dat het griefelen wel eens iets voor Lin zou kunnen zijn.
Dit was een schot in de roos. Na de eerste sessie verheugde Lin zich al weer op de volgende. Zingen, naar het verhaal luisteren (waarin de dieren in situaties komen die voor de kinderen herkenbaar zijn), lekker spelen en oefeningetjes doen om gevoelens te leren herkennen en er mee om te gaan en vooral de energie lekker laten stromen.

Ik denk dat Lin van het griefelen vooral heeft geleerd dat alles wat ze voelt, oke is. Dat ze niet de enige is die soms worstelt. Dat er verschillende manieren zijn om heftige gevoelens een plekje te geven en dat ze ook weer weg gaan.

Wij, als ouders hebben ook veel geleerd. Vooral om meer de focus te leggen op wat er nu achter het gedrag zit en haar daarmee te helpen en anders te reageren op het gedrag zelf.
Samen zijn we gegroeid.

Dank aan Marieke!”

Merel, moeder van Lin (6)